Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας

Επιτυχημένη κρίνεται η Ημερίδα του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας για την 3η Δεκέμβρη

- Ενημερωτικά Δελτία

Στο πλαίσιο της 3ης Δεκέμβρη, Εθνικής και Παγκόσμιας Ημέρας για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, το Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία διοργάνωσε την ημερίδα : «3η  Δεκέμβρη 2019: Το αναπηρικό κίνημα ρωτά την ελληνική κυβέρνηση πως θα υλοποιήσει τις παρατηρήσεις- συστάσεις της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών».

Η ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της Ε.Σ.Α.με.Α., μεταδόθηκε με live streaming και πλέον μπορείτε να την παρακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=MIYgBkD_4vs&t=2145s

Φωτογραφικό υλικό επίσης μπορείτε να βρείτε στο fb της Ε.Σ.Α.με.Α. https://www.facebook.com/ESAmeAgr/

Η Ε.Σ.Α.με.Α. θέλει να ευχαριστήσει όλους τους πολίτες που παρακολούθησαν τη ζωντανή μετάδοση - μόνο στην ιστοσελίδα της Ε.Σ.Α.με.Α. μπήκαν ανήμερα της 3ης Δεκέμβρη περισσότερα από 4.000 άτομα!

Η ημερίδα κινήθηκε με βάση τις Συστάσεις της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, οι οποίες δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από την Ε.Σ.Α.με.Α.. Για πρώτη φορά, μία εθνική οργάνωση ατόμων με αναπηρία, απεύθυνε ερωτήσεις στα μέλη της κυβέρνησης της χώρας για το πώς θα υλοποιήσει αυτές τις Συστάσεις ανά υπουργείο, στην κατεύθυνσή της εφαρμογής της Σύμβασης. Αυτή η πρωτοποριακή και καινοτόμα προσπάθεια αγκαλιάστηκε από τις οργανώσεις μέλη της Ε.Σ.Α.με.Α., ενώ εξαιρετικά ήταν και τα μηνύματα από οργανώσεις ατόμων με αναπηρία του εξωτερικού, οι οποίες ζητούν να πραγματοποιήσουν αντίστοιχες δράσεις.

Την ημερίδα άνοιξε ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.με.Α. και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης: «Τη φετινή 3η Δεκέμβρη αποφασίσαμε να την αφιερώσουμε στις Συστάσεις της Επιτροπής του ΟΗΕ για τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, πώς θα κινηθούμε εμείς σαν αναπηρικό κίνημα καθώς και πώς θα υλοποιήσει αυτές τις συστάσεις η Κυβέρνηση. Έχουμε τη χαρά να έχουμε μαζί μας τον υπουργό Επικρατείας και Εθνικό Συντονιστή για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία Γ. Γεραπετρίτη, καθώς και πολλούς υπουργούς και γενικούς γραμματείς που θα απαντήσουν, ο καθένας για το υπουργείο του».

Στη έναρξη της Ημερίδας στο βήμα ανέβηκαν και πήραν το λόγο τα στελέχη του Παρατηρητηρίου: 

  • Νεκταρία Αποστολάκη, υπεύθυνη του έργου Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας, Στέλεχος Ε.Σ.Α.μεΑ. «Η Πράξη: ‘Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας’»
  • Φανή Προβή, Επιστημονικά Υπεύθυνη του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας της Ε.Σ.Α.μεΑ. «Δελτία Στατιστικής Πληροφόρησης Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας: Βασικά Ευρήματα και Συμπεράσματα για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία»
  • Αντωνία Παυλή, Ερευνήτρια στο Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας της Ε.Σ.Α.μεΑ. «Από την Κύρωση της Σύμβασης στις Τελικές Παρατηρήσεις της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες»

Τη δέσμευση της Κυβέρνησης να προάγει το δικαιωματικό μοντέλο προσέγγισης της αναπηρίας, κατά την επεξεργασία και κωδικοποίηση διάσπαρτων νομοθετικών διατάξεων, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας ως κύριος ομιλητής της ημερίδας. Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε τη σημασία της σύστασης μιας Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας σε επίπεδο Πρωθυπουργικού Γραφείου και αναφέρθηκε στην εκπόνηση εθνικού σχεδίου δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι τόσο η ορθολογική φορολογική διαχείριση όσο και η επέκταση του κοινωνικού μερίσματος στις οικογένειες ατόμων με αναπηρία συνιστούν τομές που είναι ενδεικτικές της πολιτικής βούλησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα.

Από την πλευρά του ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε ότι αποτελεί χρυσή και ιστορική ευκαιρία για το αναπηρικό κίνημα να υπάρξει ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία, σε εφαρμογή τόσο της Σύμβασης όσο και του Συντάγματος της χώρας. «Να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν στα χρηματοδοτικά εργαλεία, εθνικά και από την ΕΕ, για να δημιουργήσουμε εκείνα τα περιβάλλοντα για τα άτομα με αναπηρία, ώστε να εγγραφεί η χώρα στο χάρτη των ανεπτυγμένων χωρών.  Βιώσαμε μια επώδυνη περίοδο, ειδικά τα άτομα με αναπηρία, και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα είμαστε οι παρίες της νέας εποχής. Από τις 21 Αυγούστου που συναντήσαμε τον πρωθυπουργό είναι σε εξέλιξη ο διάλογός μας με την κυβέρνηση. Εμείς θα συνεργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος. Θα διεκδικήσουμε δυναμικά τα δικαιώματα όλων των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους».

Το λόγο στη συνέχεια πήραν οι ακόλουθοι υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς, απαντώντας στις ερωτήσεις τις Ε.Σ.Α.με.Α., που τους είχαν σταλεί εκ των προτέρων:

  • Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
  • Αναστασία Γκίκα,  Γενική Γραμματέας, α΄βάθμιας, β’βάθμιας και Ειδικής Αγωγής, υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων
  • Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, υπουργείο Υγείας
  • Νικόλαος Γιατρομανωλάκης, Γενικός Γραμματέας Σύγχρονού Πολιτισμού, υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
  • Κωνσταντίνος Τσουβάλας, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
  • Μιχάλης Σταυριανουδάκης, Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης, υπουργείου Εσωτερικών
  • Γεώργιος Γεωργαντάς, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
  • Ιωάννης Κεφαλογιάννης, Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών
  • Δημήτρης Οικονόμου, Υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος

Όλες οι ομιλίες βρίσκονται στο βίντεο στο κανάλι της Ε.Σ.Α.με.Α. στο youtube

https://www.youtube.com/watch?v=MIYgBkD_4vs&t=2145s

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Π.Ε.5 του Υποέργου 1 «Σχεδιασμός και λειτουργία του Παρατηρητηρίου θεμάτων αναπηρίας» της Πράξης «Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας» ενταγμένης στο Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» που υλοποιεί η Ε.Σ.Α.μεΑ. με τη συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς Πόρους.

Περισσότερες πληροφορίες: paratiritirioanapirias.gr, esamea.gr και espa.gr 

Σχετικά αρχεία: